Nawigacja
Czytelnia » Artykuły » Smakołyki w Japonii
Artykuły
Smakołyki w Japonii
Znane i mniej znane smakołyki w Kraju Kwitnącej Wiśni.
Słodycze i desery w Japonii. Jak każdy z nas wie, jest ich mnóóóstwo. Najbardziej znane przez nas jest dango, pocky, czy mochi. W tym artykule przedstawię Wam znane (lub mniej) słodkości w Kraju Kwitnącej Wiśni.

Listę słodkości zaczniemy od wcześniej wymienionego dango. Dango jest zrobione z mochiko, czyli po prostu z kleistej mąki ryżowej. Najczęściej podawana jest do zielonej herbaty, na szpadce znajdują się trzy lub cztery kolorowe kluseczki. Dango ma także kilka swoich form. Ich nazwy pochodzą od przypraw użytych w kluseczkach (np. anko-dango, nazwa od użytej w nim fasoli).


Kolejnym deserem jest mochi. Ten przysmak większości jest znany, może ktoś nawet miał okazję go spróbować? Mochi jest robione z klejącego ryżu, ale podobnie do dango - także z mąki ryżowej kleistej. Nadziewane jest pastą z czerwonej fasoli (anko) lub truskawek, następnie obtaczane w czarnym sezamie (goma) i sojowym proszku (kinako) lub barwione poprzez sproszkowane liście yomogi.
fenk ju Eszpik



Namagashi. Jedna z przekąsek używanych podczas wagashi*. Wykonywane są z naturalnych składników, ale często opierają się na galaretce lub żelatynie. Można powiedzieć, że to takie Japońskie żelki do herbaty.

*Wagashi – tradycyjne Japońskie słodycze serwowane z herbatą, właśnie podczas ceremonii parzenia jej.



Dorayaki. Brzmi bardzo znajomo, prawda? Dorayaki to dwa, podobnej wielkości naleśniki z czerwoną fasolą pomiędzy nimi. Jak widać, Japończycy bardzo lubią nadzienia z fasoli.



Imagawayaki, często spotykany deser na np. Festiwalach w Japonii, ale można je spotkać także poza nią. Wykonywany jest z dość rzadkiego ciasta na "specjalnej" gofrownicy, tylko bez wzoru owego plastra miodu. Nadziewany jest fasolą azuki, kremem waniliowym lub nawet majonezem! Czyli "Do wyboru, do koloru".



Crepes są m.in. dla fanów naleśników, ponieważ jest to cienki naleśnik podawany z nadzieniem z lodów, bitej śmietany, owocami polany czekoladą.



Yokan, tym razem coś dla żelkożerców. Jest to zielona galaretka robiona z pasty z czerwonej fasoli, cukru i żelu. Zdarza się, że do wykonania Yokan używa się zielonej herbaty matcha.



Uirō, znowu smakołyk wykonany z mąki ryżowej gotowany na parze. Do tego smakołyku dodaje się truskawki, herbatę matcha lub prawie wszędobylską fasolę.



Castella, czyli biszkopt zrobiony z cukru, mąki, jajek i syropu skrobiowego. Możemy nazwać je ciastem-gąbką ze względu na swoją konsystencję po upieczeniu. Przypomina zwykły, standardowy biszkopt, prawda?



Nie zapominajmy także o naszym cudownym pocky! Tutaj akurat nie mam o czym pisać, bo raczej każdy z nas wie, czym jest ten smakołyk, prawda?



Prawdę mówiąc, ja sama zgłodniałam pisząc ten artykuł (chociaż, ja chyba cały czas jestem głodna). W wolnym czasie spróbuję zrobić którąś z tych słodkości, Wam także polecam tak uczynić (nie biorę odpowiedzialności za spalony dom)!
Oceń artykuł:
Przeczytaj więcej o:
Komentarze
Nie posiadasz zezwoleń do pisania komentarzy.
Od najstarszych Strzałka w dół Od najnowszych Strzałka w górę
0
Emiru 18 Czerwca 2018r. 20:11
chcę je wszystkie~
1
Enlase 10 Kwietnia 2018r. 22:12
Na zdjęciu to wygląda tak apetycznie ♥
1
Rju13 3 Kwietnia 2018r. 0:35
Niestety, potrafię spalić nawet zupę, więc jestem zmuszona do wyjazdu do Japonii, czego nie żałuję
1
Ayuzawa 1 Kwietnia 2018r. 10:12
Nie spodziewałam się, że Dziabeł zaakceptuje taki artykuł zważywszy na to, iż podobne już istnieją.
1
Balonowa 31 Marca 2018r. 23:55
Ja za gotowanie się lepiej nie będę brała XD

Polecam Pocky *^*
1
Rojeki 23 Marca 2018r. 16:45
Polecam Pocky truskawkowe i czekoladowe ^^ na samą myśl ślinka mi cieknie :P
1
missur 19 Marca 2018r. 18:46
Mniam dango ^^
1
Toru 15 Marca 2018r. 17:37
Mmm~~ poczęstuje tym Senpaia! na pewno odwzajemni to w miłości <3
2
roc14 11 Marca 2018r. 23:09
Tak swoją drogą, to co dla przeciętnego europejczyka znaczy słodycz (bo jak mniemam to miał na myśli autor artykułu), ma zupełnie inne znaczenie dla Japończyka. Weźmy np takie kitkaty, które mogą być o smaku: wasabi, czerwonej fasoli azuka, octu jabłkowego, imbiru, pasty miso, piwa imbirowego, warzyw czy zielonej herbaty, a nawet sosu sojowego. Brakuje mi tu też jakiegoś podziału na tradycyjne japońskie łakocie, i ich odpowiedniki w stylu "europejskim". Można by też wspomnieć o lodach, które mają tak dziwne smaki, ze nie wiem czy sama chciałabym ich próbować (rybne, mięsne, o smaku wasabi i chyba ogórkowe). jak zwykle sie czepia pierdół, ale ma wrażenie ze artykuł był robiony po łebkach byleby coś
0
Dziabeł 22 Marca 2018r. 22:36
boże są i czosnkowe xD
1
Julka-saan 10 Marca 2018r. 19:12
Pocky *.*
0
Dziabeł 7 Marca 2018r. 19:18
Kraju Kwitnącej Wiśni. dat niepoprawny zwrot xD
0
Kinkie 8 Marca 2018r. 16:08
Kinku nie potrafi w jenzyk polski :<
0
Erza 6 Marca 2018r. 23:32
Może następny artykuł zrobisz na temat typowo japońskich dań :3(nie wiem czy już było)
1
Kinkie 7 Marca 2018r. 6:36
ooo ^^
jak znajdę więcej czasu to przejrzę, czy nie było takiego artykułu, aczkolwiek dziękuję :3
1
Erza 6 Marca 2018r. 23:11
super :)
1
Yourii 6 Marca 2018r. 19:28
super artukułek *^*
mama ochotę na mochi
1
YukiYuki 5 Marca 2018r. 20:49
To mnie zmusza do wyjazdu do Japoni, lepiej żebym się za gotowanie nie brała :'D
1
Kinkie 5 Marca 2018r. 21:52
to zapraszam do mnie na korepetycje, co cztery lewe ręce to nie dwie xDDD
0
Bezimienny 6 Marca 2018r. 19:11
Oo, a masz jakieś przepisy? ^^
0
Kinkie 6 Marca 2018r. 20:47
niestety jeszcze nie próbowałam robić żadnej z wymienionych rzeczy w artykule, ale niedługo może spróbuję ^^
także polecam samemu się przekonać :3
0
Bezimienny 6 Marca 2018r. 20:53
Hmm... czy kuchnia to wytrzyma?
0
Kinkie 6 Marca 2018r. 21:16
nie biorę odpowiedzialności za spalony dom jak już mówiłam xDkto wie~
1
Bezimienny 6 Marca 2018r. 21:19
Jutro oglądajcie wieczorne wiadomości ^^
Nie posiadasz zezwoleń do pisania komentarzy.
Strona fanów japońskiej popkultury On-Anime 2009 - 2018
Napędzana przez autorski skrypt On-Anime 4, wykonany przez jednego z największych leni na świecie.