Nawigacja
Czytelnia » Pierwsze wrażenia » Zupa tajska z zieloną pastą curry
Pierwsze wrażenia
Zupa tajska z zieloną pastą curry
Autorski przepis na delikatną zupę.
Pewnego zimowego dnia podczas zakupów trafiłam na kilka fajnych składników, których od dawna chciałam spróbować. Było to m.in mleczko kokosowe, pasty curry - zielona i czerwona. Bez chwili namysłu kupiłam owe produkty i długo zastanawiałam się jak mogłabym to sklecić. Jako, że moja siostra przyjechała do mojego rodzinnego domu w odwiedziny, postanowiłam jej coś ugotować w ramach niespodzianki, które bardzo lubi. Moje eksperymenty w kuchni zawsze się bronią, więc wiedziałam, że i tym razem mi się uda. Wpadłam na to aby zrobić zupę właśnie z tych produktów, które kupiłam kiedyś tam i leżały nietknięte na mojej półce. Moja siostra jest strasznie wybrednym człowiekiem i niejadkiem, więc zawsze pilnuję się i konstruuję przepisy tak by ją do czegoś zachęcić, a także zaskoczyć i zobaczyć jak wreszcie zapycha konkretnie swe ryło.






Składniki na zupę:

*1 litr wywaru warzywnego
*1 puszka mleka kokosowego
*1 słoiczek zielonej pasty curry
*paczka makaronu ryżowego
*por
*papryka (fajnie wygląda papryka w dwóch kolorach)
*chilli
*sól
*pieprz
*szczypiorek
*cebula
*czarny sezam
*mała kostka masła


Ugotuj zaleconą przeze mnie ilość wywaru warzywnego i w momencie jego gotowania pokrój paprykę w średniej grubości paski i przetnij je jeszcze na pół, cebulę pokrój w piórka, połowę pora i chilli w krążki. Pokrojone warzywa podduś na kostce masła pod przykryciem. Gdy warzywa będą odpowiednio miękkie, wrzuć je do wywaru i gotuj razem z nim na małym ogniu przez 20 minut i posyp odrobiną soli i pieprzu. Do ciepłego wywaru dodaj pół puszki mleka kokosowego i wymieszaj by nie było grudek. Pogotuj trochę powstały biały wywar na większym ogniu i dodaj trzy łyżeczki zielonej pasty curry i wymieszaj. Po chwili gdy wszystkie składniki się ze sobą zaprzyjaźnią wypróbuj na ostrość Twojej zupy. Jeśli jest za ostra - dodaj odrobinę mleka kokosowego, jeśli za słodka - możesz dodać jeszcze pasty curry, ew. ostrej papryki w proszku bądź wasabi. W momencie pyrkolenia się zupki, ugotuj makaron ryżowy według zaleceń producenta. Makaron po ugotowaniu odcedź i rozdziel na miseczki. Na makaron posyp posiekany szczypiorek i kilka krążków chilli i zalej ciepłą zupą tak, aby nie było widać makaronu. Na wierzch posyp odrobiną czarnego sezamu.








































































Życzę smacznego. ☻


*zdjęcia jak i przepis są autorskie
Oceń artykuł:
Przeczytaj więcej o:
Komentarze
Nie posiadasz zezwoleń do pisania komentarzy.
Od najstarszych Strzałka w dół Od najnowszych Strzałka w górę
0
Lilith 19 Maja 2020r. 16:03
Omg, ale to było dobre.
0
Seconder 31 Sierpnia 2015r. 21:42
wygląda ciekawie , może spróbuję ^^
0
Erdesu 29 Lipca 2015r. 16:26
Chcę!
0
Zosia 29 Lipca 2015r. 15:39
Aż jeść się chce jak się patrzy na Twój wyczyn =)
0
szymix96 24 Lipca 2015r. 1:21
Jadłbym.
0
Lilith 24 Lipca 2015r. 10:13
Szymon, och Szymon Ty żyjesz. ♡
0
Raziz 23 Lipca 2015r. 22:12
Dla kogo jest ten drugi talerz? ^^
*pisze się na ochotnika*
0
Lilith 24 Lipca 2015r. 10:13
Dla siostry był xD
0
SapFire 23 Lipca 2015r. 20:49
Wygląda pysznie ^.^
0
Lilith 24 Lipca 2015r. 10:14
Cieszy mnie to. :)
0
Arika 23 Lipca 2015r. 20:43
Zapowiada się pysznie ^^
0
Lilith 24 Lipca 2015r. 10:14
^^
0
Lilith 23 Lipca 2015r. 18:49
Mogę Ci coś na gg poradzić.
0
Plazma 23 Lipca 2015r. 18:46
Muszę kupić makaron ryżowy.

Swoją drogą... kucharko wspaniała, piękniejąca w nocy... masz może przepis na makaron ryżowy? xD
Nie posiadasz zezwoleń do pisania komentarzy.
Strona fanów japońskiej popkultury On-Anime 2009 - 2024
Napędzana przez autorski skrypt On-Anime 4, wykonany przez jednego z największych leni na świecie.