UWAGA SPOILERY!!
(spoilery z mangi, więc proszę nie pisanie zbytnio o filerach w anime)
Po 11 latach, 545 rozdziałach i bodajże 61 tomach przyszedł czas na koniec kolejnego tasiemcowej mangi w tematyce shounen. Nie tak dawno skończył się Naruto (To już prawie 3 lata...) oraz Wybielacz (1 rok). Fairy Tail nie trwało tak długo jak dwa wymienione przeze mnie tytuły. Tak na marginesie kolejny rozdział Detektywa Conan-a będzie tysięcznym rozdziałem. One Piece ma tylko 873. Ciekawe kiedy te tasiemce się zakończą ;D
Ale ponad 500 rozdziałów to i tak dużo. Szkoda, że zakończenie jakoś mnie zbytnio nie uszczęśliwiło, pozostał niedosyt, niestety nie taki jak następuję po genialnych dziełach. Tutaj raczej towarzyszy mi smutek, że można było lepiej to zrobić, bo jak tak patrzę to pod koniec czytałem tą mangę tylko dla zobaczenia kto z kim skończy. Niestety nie było tego pomijając kilka wyjątków (tylko ja zawsze liczę na jakieś pocałunki.)
Tutaj już raczej będą mocniejsze spoileryI gdzie zakończenie Jelal x Erza! Chciałem najbardziej zobaczyć ich pocałunek albo chociażby ich spotkanie w ostatnim rozdziale. Mam nadzieję, że będzie jakieś side story - sequel specjalnie o nich. Za to w epilogu nie ujrzymy dzieci - klonów głównych bohaterów i to mnie nawet cieszy. W Naruto właśnie w epilogu było za dużo takich klonów. W Bleachu na szczęście też nie przesadzili.
Zakończenia Lucy x Natsu też nie było? Cóż patrzyłem na MAL-u i tam nawet niektórzy stwierdzili, że Lucy wpadła w friendzone. Można tak stwierdzić albo mięc nadzieję, że te słowa Natsu "Zawsze będziemy razem" to miłość mężczyzny do kobiety a nie przyjacielski wariant. Ja nie jestem raczej takim optymistą, gdyż Mashima raz jeszcze na końcu pokazał, że to manga o przyjaźni (w końcu to shounen) ale mógł chociaż bardziej skupić się na romansie ^^' Po za tym mam nie czuć aby postacie hmm dojrzały/ zostały zmienione przez wydarzenia. (Może to i dobrze, może nie każdy mangaka umie wpleść drobne zmiany w postaciach. Chociaż niektóre postacie zmieniły się. Albo mylę się i po prostu nie zauważyłem subtelnych zmian. Poprzedni tasiemiec Hiro Mashimy - Rave - miał lepsze zakończenie w moim odczuciu. (chociaż to dawno czytałem i może jakbym bardziej o tym pomyślał to bym stwierdził, że zakończenia obu mang są za bardzo podobne
Mogło się to skończyć mniej szczęśliwie ale to w końcu shounen...
PS Jest też pokazany pairing MAvis x Zeref, że szczęśliwym zakończeniem a raczej nowym początkiem. Chociaż Mashima pewnie narysował postacie, który wyglądają i zachowują się jak pierwszy mistrz gildii Fairy Tail oraz ich arcywroga(?) lecz daję chyba do zrozumienia, że to nie oni lub też, że to ich reinakrancje
Dobra to są moje przemyślenia na ta chwilę, może później dodam ich więcej. Tak po za tym to mam dla was pytania (jak zawsze w takich tematach dyskusyjnych bywa).
Czytałem mangę po angielsku, więc nie pomogę jak ktoś szuka rozdziałów po polsku. Nie wiem nawet czy polskie tłumaczenie jest w miarę na bieżąco.
1.Dlaczego zaczęliście czytać tą mangę?
2.Jaki jest wasz ulubiony moment (w mandze FT), a jaki najmniej lubiany?
3.Ulubiony cytat?
4.Podobało wam się zakończenie?
5.Oglądacie anime? Jeśli tak to czy chcecie takie same zakończenie jak w mandze?
6.Kim jest wasz ulubiony bohater/ bohaterka? Jaki jest Wasz wymarzony pairing z FT?
7.Czytacie side story z uniwersum FT?
Dużo tego chyba jest.
Zapraszam gorąco do dyskusji. (Mam nadzieję, że każdy z was ma też ciekawe pytania dla innych użytkowników ;)
Proszę też o zachowanie kultury i nie nie obrażanie innych jeśli nie zgadzają się z waszym poglądem.
PS. Nie zapominajcie też o spoilerach podczas poruszania ważnych kwestii na temat fabuły oraz bohaterów.
PS2... oraz o regulaminie.
PS3 tak, tak wiem, że znowu mój temat będzie mało popularny ^^'"
Ostatnio edytowany przez barthes8 23 Lipca 2017r. 21:17, W całości zmieniany: 2