Dzisiaj przedstawię wam jedno z najpopularniejszych japońskich dań, które moim zdaniem warto sobie upichcić i zjeść. Gdzieś niedawno znalazłam ten przepis i chcę go przekazać w wasze rączki oraz żołądki. Czy warto? Ocenicie sami.
RAMEN jest to zupa składająca się głównie z rosołu i makaronu. W wywarze tym znajdują się również dodatki, które dodajemy według własnego upodobania czyli np. mięsko, warzywka, jajeczko, rybkę, sezam, sos sojowy, tofu, grzybki. Ogólnie przepis na ramen do Japonii przywędrował z Chin, ale to szczegół.
Będą to składniki na 4 porcje
WYWAR
♥ 1 por pocięty na 2cm kawałeczki
♥ 1 pęczek szczypiorku pocięty na 2cm kawałeczki
♥ 2 marchewki pocięte tak jak por i szczypiorek
♥ 3 cm świeżego imbiru posiekanego w plasterki
♥ 2 łyżki oleju sezamowego
♥ 1,5 łyżeczki soli
♥ 5 udek z kurczaka z skórką i kośćmi
♥ 150 g pszennego makaronu mie lub somen
PRZYPRAWY DO WYWARU
♥ pasta miso (jasna "shiro" lub ciemna "aka")
♥ sos sojowy
DODATKI
♥ 100 g kapusty bok choy lub rzymskiej, zblanszowanej przed podaniem
♥ odrobina drobno posiekanego szczypiorku
♥ 2 ugotowane jajka na twardo
♥ arkusz wodorostów yaki-nori, pocięty w paski
JAK PRZYRZĄDZIĆ?
Skarbie, rozgrzej piekarnik do 230oC. Wyjmij żaroodporne naczynko, a następnie włóż do niego udka z kurczaka, posiekany por oraz imbir i skrop olejem sezamowym po składnikach. Piecz 40 minutek. Gdy minie czas pieczenia, zawartość naczynka przełóż do dużego garnka i wlej do niego 2,5l zimnej wody. Zagotuj na dużym ogniu dopóki się nie zagotuje, a później ogień zmniejsz na najmniejszy i gotuj go pod pokryciem przez godzinę. Po godzinie gotowania wyjmij 2 udka i zalej wywarem (wtedy mięso nie ściemnieje) i zostaw do ostygnięcia (jak ostygnie porwij je na kawałki). Resztę wywaru gotuj już bez przykrycia kolejną godzinę na małym ogniu. W tym czasie przygotuj makaron według zaleceń podanych na opakowaniu. Do 4 miseczek dodaj po łyżce ciemnego lub 1,5 łyżki jasnego miso, zalej odrobiną ciepłego wywaru i wymieszaj. Następnie dodaj makaron i zalej go wywarem dodając porwanego kurczaka, przepołowione jajko, zblanszowaną kapustę. Na koniec posyp obficie szczypiorkiem i dodaj pocięte wodorosty.
Jeżeli masz ochotę na bardziej intensywny smak zupki dopraw ją miso oraz sosem sojowym.
I tak oto mamy gotowy obiad! Wystarczy poczuć się jak w japońskiej knajpce i spałaszować nasze dzieło.
Życzę smacznego! :)
Ten artykuł jest ze specjalną dedykacją dla Karasu xD
P.S Byłabym bardzo wdzięczna, aby nikt nie kopiował mojego pomysłu na artykuł ze względu, że chcę prowadzić jego dalszy cykl. Dziękuję :)
RAMEN jest to zupa składająca się głównie z rosołu i makaronu. W wywarze tym znajdują się również dodatki, które dodajemy według własnego upodobania czyli np. mięsko, warzywka, jajeczko, rybkę, sezam, sos sojowy, tofu, grzybki. Ogólnie przepis na ramen do Japonii przywędrował z Chin, ale to szczegół.
Zapraszam do poznania składników
Będą to składniki na 4 porcje
WYWAR
♥ 1 por pocięty na 2cm kawałeczki
♥ 1 pęczek szczypiorku pocięty na 2cm kawałeczki
♥ 2 marchewki pocięte tak jak por i szczypiorek
♥ 3 cm świeżego imbiru posiekanego w plasterki
♥ 2 łyżki oleju sezamowego
♥ 1,5 łyżeczki soli
♥ 5 udek z kurczaka z skórką i kośćmi
♥ 150 g pszennego makaronu mie lub somen
PRZYPRAWY DO WYWARU
♥ pasta miso (jasna "shiro" lub ciemna "aka")
♥ sos sojowy
DODATKI
♥ 100 g kapusty bok choy lub rzymskiej, zblanszowanej przed podaniem
♥ odrobina drobno posiekanego szczypiorku
♥ 2 ugotowane jajka na twardo
♥ arkusz wodorostów yaki-nori, pocięty w paski
JAK PRZYRZĄDZIĆ?
Skarbie, rozgrzej piekarnik do 230oC. Wyjmij żaroodporne naczynko, a następnie włóż do niego udka z kurczaka, posiekany por oraz imbir i skrop olejem sezamowym po składnikach. Piecz 40 minutek. Gdy minie czas pieczenia, zawartość naczynka przełóż do dużego garnka i wlej do niego 2,5l zimnej wody. Zagotuj na dużym ogniu dopóki się nie zagotuje, a później ogień zmniejsz na najmniejszy i gotuj go pod pokryciem przez godzinę. Po godzinie gotowania wyjmij 2 udka i zalej wywarem (wtedy mięso nie ściemnieje) i zostaw do ostygnięcia (jak ostygnie porwij je na kawałki). Resztę wywaru gotuj już bez przykrycia kolejną godzinę na małym ogniu. W tym czasie przygotuj makaron według zaleceń podanych na opakowaniu. Do 4 miseczek dodaj po łyżce ciemnego lub 1,5 łyżki jasnego miso, zalej odrobiną ciepłego wywaru i wymieszaj. Następnie dodaj makaron i zalej go wywarem dodając porwanego kurczaka, przepołowione jajko, zblanszowaną kapustę. Na koniec posyp obficie szczypiorkiem i dodaj pocięte wodorosty.
Jeżeli masz ochotę na bardziej intensywny smak zupki dopraw ją miso oraz sosem sojowym.
I tak oto mamy gotowy obiad! Wystarczy poczuć się jak w japońskiej knajpce i spałaszować nasze dzieło.
Życzę smacznego! :)
Ten artykuł jest ze specjalną dedykacją dla Karasu xD
P.S Byłabym bardzo wdzięczna, aby nikt nie kopiował mojego pomysłu na artykuł ze względu, że chcę prowadzić jego dalszy cykl. Dziękuję :)