Nawigacja
Czytelnia » Pierwsze wrażenia » Gotuj z Lilą część I
Pierwsze wrażenia
Gotuj z Lilą część I
Masz dość jedzenia ziemniaków, mizerii z ogórka i schabowego? Zobacz co warto przyrządzić sobie w wolnym czasie. ^^
Dzisiaj przedstawię wam jedno z najpopularniejszych japońskich dań, które moim zdaniem warto sobie upichcić i zjeść. Gdzieś niedawno znalazłam ten przepis i chcę go przekazać w wasze rączki oraz żołądki. Czy warto? Ocenicie sami.

RAMEN jest to zupa składająca się głównie z rosołu i makaronu. W wywarze tym znajdują się również dodatki, które dodajemy według własnego upodobania czyli np. mięsko, warzywka, jajeczko, rybkę, sezam, sos sojowy, tofu, grzybki. Ogólnie przepis na ramen do Japonii przywędrował z Chin, ale to szczegół.

Zapraszam do poznania składników





Będą to składniki na 4 porcje


WYWAR

♥ 1 por pocięty na 2cm kawałeczki
♥ 1 pęczek szczypiorku pocięty na 2cm kawałeczki
♥ 2 marchewki pocięte tak jak por i szczypiorek
♥ 3 cm świeżego imbiru posiekanego w plasterki
♥ 2 łyżki oleju sezamowego
♥ 1,5 łyżeczki soli
♥ 5 udek z kurczaka z skórką i kośćmi
♥ 150 g pszennego makaronu mie lub somen

PRZYPRAWY DO WYWARU

♥ pasta miso (jasna "shiro" lub ciemna "aka")
♥ sos sojowy

DODATKI

♥ 100 g kapusty bok choy lub rzymskiej, zblanszowanej przed podaniem
♥ odrobina drobno posiekanego szczypiorku
♥ 2 ugotowane jajka na twardo
♥ arkusz wodorostów yaki-nori, pocięty w paski


JAK PRZYRZĄDZIĆ?

Skarbie, rozgrzej piekarnik do 230oC. Wyjmij żaroodporne naczynko, a następnie włóż do niego udka z kurczaka, posiekany por oraz imbir i skrop olejem sezamowym po składnikach. Piecz 40 minutek. Gdy minie czas pieczenia, zawartość naczynka przełóż do dużego garnka i wlej do niego 2,5l zimnej wody. Zagotuj na dużym ogniu dopóki się nie zagotuje, a później ogień zmniejsz na najmniejszy i gotuj go pod pokryciem przez godzinę. Po godzinie gotowania wyjmij 2 udka i zalej wywarem (wtedy mięso nie ściemnieje) i zostaw do ostygnięcia (jak ostygnie porwij je na kawałki). Resztę wywaru gotuj już bez przykrycia kolejną godzinę na małym ogniu. W tym czasie przygotuj makaron według zaleceń podanych na opakowaniu. Do 4 miseczek dodaj po łyżce ciemnego lub 1,5 łyżki jasnego miso, zalej odrobiną ciepłego wywaru i wymieszaj. Następnie dodaj makaron i zalej go wywarem dodając porwanego kurczaka, przepołowione jajko, zblanszowaną kapustę. Na koniec posyp obficie szczypiorkiem i dodaj pocięte wodorosty.

Jeżeli masz ochotę na bardziej intensywny smak zupki dopraw ją miso oraz sosem sojowym.

I tak oto mamy gotowy obiad! Wystarczy poczuć się jak w japońskiej knajpce i spałaszować nasze dzieło.



Życzę smacznego! :)

Ten artykuł jest ze specjalną dedykacją dla Karasu xD


P.S Byłabym bardzo wdzięczna, aby nikt nie kopiował mojego pomysłu na artykuł ze względu, że chcę prowadzić jego dalszy cykl. Dziękuję :)
Oceń artykuł:
Przeczytaj więcej o:
Komentarze
Nie posiadasz zezwoleń do pisania komentarzy.
Od najstarszych Strzałka w dół Od najnowszych Strzałka w górę
0
Maxter 8 Października 2013r. 16:03
m.... aż się zrobiłem głodny XD
0
Lilith 8 Października 2013r. 18:01
idź do lodówki po żarełko :>
0
Maxter 9 Października 2013r. 20:58
Chciałbym żebyś mi zrobiła ramen ^^ (mm... pycha)
0
Lilith 13 Października 2013r. 0:19
Jak będziesz grzeczny to może Ci kiedyś zrobię :)
0
Nju 7 Października 2013r. 14:00
Oishii :)
1
Gabas 17 Września 2013r. 21:27
Wielki dzięki za przepis , mam nadzieję że będziesz dodawała nowe przepisy xD pozdrawiam.
0
Lilith 21 Września 2013r. 11:19
Będę, będę. :)
1
Lilith 28 Sierpnia 2013r. 13:09
chcą mnie wygryźć, wrr :| :D
4
Dziabeł 27 Sierpnia 2013r. 0:04
Gotuj z Tomaszem xDDDDD
2
KuyoSan 28 Sierpnia 2013r. 10:15
i Łukaszem...
Zróbmy kulinarny kanał na yt :D
1
Arbuz999 31 Sierpnia 2013r. 23:22
Dodałbym coś od siebie ale chyba nie trafię w wasze gusta :3
Nie posiadasz zezwoleń do pisania komentarzy.
Strona fanów japońskiej popkultury On-Anime 2009 - 2024
Napędzana przez autorski skrypt On-Anime 4, wykonany przez jednego z największych leni na świecie.