Nawigacja
Czytelnia » Pierwsze wrażenia » Gotuj z Lilą część II
Pierwsze wrażenia
Gotuj z Lilą część II
Porusz swe kubki smakowe odrobiną słodkości.^^
Dzisiaj czas na coś słodkiego! Z racji tego, iż sama ostatnio mam wielką "chcicę" na słodkie smakołyki, wstawię tutaj przepisik, który dawno temu realizowałam i nie wyszedł źle co oznacza, że było zjadliwe. :D

ANPAN jest to słodka drożdżówka wywodząca się z Japonii, która najczęściej w środku wypełniona jest anko*. Drożdżówka wypełniona może być również shiro-an*, sezamem lub nawet jadalnymi kasztanami. Z racji tego, iż my jesteśmy w Polsce i tradycyjne składniki mogą być trudne do zdobycia, możemy również jako nadzienia użyć marmolady, dżemiku, maku. Co wam tylko przyjdzie do głowy, albo co macie w kuchni. Bułeczki są bardzo delikatne i mięciutkie i średnio słodkie. :)

*anko - słodka pasta z fasoli azuki (zwana czerwoną soją)
*shiro-an - pasa z białej fasoli

Czas, aby poznać składniki bułeczek




Pasta anko - Tsubuan (ok. 150 g)

Składniki :

♥ 50 g fasolki azuki
♥ 60 g cukru lub miodu
♥ szczypta soli

Przygotowanie :

Weź fasolkę i ją dokładnie opłucz w zimnej wodzie, a następnie wrzuć do garnka i zalej wodą tak, aby cała fasolka była przykryta i zagotuj. Gotuj przez 2 minuty, a później odcedź. Ponownie przepłucz fasolkę i włóż do garnka zalewając ją wodą, której ma być 3 razy więcej niż fasoli. Gotuj na małym ogniu przez ok. 2 godzinki, aż staną się miękkie. Oczywiście w trakcie gotowania się fasolki od czasu do czasu musisz ją zamieszać i dolewać wody, aby fasolka cały czas była przykryta. Gdy fasola będzie już miękka przecedź ją i ponownie nalej odrobinę wody do garnka i ustaw fasolę na ogniu, wsyp cukier lub nalej miodu (miód jest słodszy od cukru, dlatego gdy będziecie robić pastę w większej ilości wykorzystajcie go w mniejszych ilościach, np. zamiast 1 szklanki cukru należy zastosować od 2/3 do 3/4 szklanki miodu) i sól, mieszając rozdrabniać i rozgniatać azuki do momentu, gdy powstanie gęsta pasta z widocznymi łupinkami lub fragmentami fasolki. Na koniec odstaw do wystygnięcia.

Ciasto na bułeczki

Składniki

Składniki na ok. 8 sztuk

♥ 150 g słodkiej pasty z fasoli azuki
♥ 15 g świeżych drożdży
♥ 250 g mąki pszennej
♥ 25 g masła
♥ 25 g cukru
♥ 3 g soli
♥ 90 ml ciepłego mleka
♥ 90 ml wody


Misiaku z drożdży, 2 łyżek ciepłego mleka, łyżki cukru i łyżki maki zrób rozczyn. Pozostaw go na ok. 20 minut w ciepłym miejscu. W tym czasie roztop masło. Następnie ze wszystkich podanych składników wyrób w misce ciasto, przykryj je ściereczką i odstawić na ok. 30 minut.
Wyrobione ciasto wyjmij na posypaną mąką stolnicę, wyrób je dodatkowo kilka minut tak, by nie kleiło się do rąk, żeby było miękkie i elastyczne. Później podziel je na 8 równych kawałeczków, z których uformujesz kulki. Przykryj je zwilżoną ściereczką i odstaw na ok 15 minut do "napuszenia". Po tym czasie rozwałkuj każdą z kulek w kwadrat i omijając brzegi posmaruj cisto słodką pastą z fasoli azuki. Ciasto zawiń, złoż na trzy, jeszcze raz delikatnie rozwałkuj i natnij ciasto wzdłuż w dwóch miejscach. Zroluj wzdłuż, a następnie zawiń w ślimaka. Jeśli chcesz aby bułeczki nabrały innego kształtu możesz się pobawić ciastem i stworzyć coś własnego. :)
Tak przygotowane bułeczki odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podwoją one swoją objętość dwukrotnie. Gdy wyrosną, posmaruj wierzch jajkiem i piecz w rozgrzanym do 180℃ piekarniku przez 15 minut.



Po upieczeniu bułeczek, zrób sobie swoją ulubioną herbatę i skosztuj własnego wyrobu. Mam nadzieję, że będziecie szczęśliwi po wyjęciu ich z pieca, a jeszcze bardziej gdy weźmiecie pierwszego gryza. ^^



ITADAKIMASU~





A na koniec jeszcze taki mój "żart" z lat dziecięcych.

Jeśli chcesz anpan to kup sobie pączka z marmoladą i na nim usiądź. Widzisz, jakie to proste? Płaski anpan. :DDD





Oceń artykuł:
Przeczytaj więcej o:
Komentarze
Nie posiadasz zezwoleń do pisania komentarzy.
Od najstarszych Strzałka w dół Od najnowszych Strzałka w górę
1
Ośka 20 Października 2013r. 23:34
tyle nowych słów, że mój mózg nie ogarnia, a tak poza tym, schabowy górą!! kurwele..
0
Lilith 21 Października 2013r. 15:13
schab schab schab C:
1
Maxter 14 Października 2013r. 16:59
hymmm ciekawe jak smakuje z chęcią spróbuję ^^
2
Dziabeł 13 Października 2013r. 21:28
poproszę z dostawą do domu :)
1
Lilith 13 Października 2013r. 22:33
Tak jest, szefie!
0
KuyoSan 14 Października 2013r. 22:15
Jak juz tak wozisz to mozesz po drodze do warszawy mi podrzucic :D
0
Lilith 15 Października 2013r. 8:32
Jak benzyny nie braknie (:
Nie posiadasz zezwoleń do pisania komentarzy.
Strona fanów japońskiej popkultury On-Anime 2009 - 2024
Napędzana przez autorski skrypt On-Anime 4, wykonany przez jednego z największych leni na świecie.