Dzisiaj czas na coś słodkiego! Z racji tego, iż sama ostatnio mam wielką "chcicę" na słodkie smakołyki, wstawię tutaj przepisik, który dawno temu realizowałam i nie wyszedł źle co oznacza, że było zjadliwe. :D
ANPAN jest to słodka drożdżówka wywodząca się z Japonii, która najczęściej w środku wypełniona jest anko*. Drożdżówka wypełniona może być również shiro-an*, sezamem lub nawet jadalnymi kasztanami. Z racji tego, iż my jesteśmy w Polsce i tradycyjne składniki mogą być trudne do zdobycia, możemy również jako nadzienia użyć marmolady, dżemiku, maku. Co wam tylko przyjdzie do głowy, albo co macie w kuchni. Bułeczki są bardzo delikatne i mięciutkie i średnio słodkie. :)
*anko - słodka pasta z fasoli azuki (zwana czerwoną soją)
*shiro-an - pasa z białej fasoli
Czas, aby poznać składniki bułeczek
Pasta anko - Tsubuan (ok. 150 g)
Składniki :
♥ 50 g fasolki azuki
♥ 60 g cukru lub miodu
♥ szczypta soli
Przygotowanie :
Weź fasolkę i ją dokładnie opłucz w zimnej wodzie, a następnie wrzuć do garnka i zalej wodą tak, aby cała fasolka była przykryta i zagotuj. Gotuj przez 2 minuty, a później odcedź. Ponownie przepłucz fasolkę i włóż do garnka zalewając ją wodą, której ma być 3 razy więcej niż fasoli. Gotuj na małym ogniu przez ok. 2 godzinki, aż staną się miękkie. Oczywiście w trakcie gotowania się fasolki od czasu do czasu musisz ją zamieszać i dolewać wody, aby fasolka cały czas była przykryta. Gdy fasola będzie już miękka przecedź ją i ponownie nalej odrobinę wody do garnka i ustaw fasolę na ogniu, wsyp cukier lub nalej miodu (miód jest słodszy od cukru, dlatego gdy będziecie robić pastę w większej ilości wykorzystajcie go w mniejszych ilościach, np. zamiast 1 szklanki cukru należy zastosować od 2/3 do 3/4 szklanki miodu) i sól, mieszając rozdrabniać i rozgniatać azuki do momentu, gdy powstanie gęsta pasta z widocznymi łupinkami lub fragmentami fasolki. Na koniec odstaw do wystygnięcia.
Ciasto na bułeczki
Składniki
Składniki na ok. 8 sztuk
♥ 150 g słodkiej pasty z fasoli azuki
♥ 15 g świeżych drożdży
♥ 250 g mąki pszennej
♥ 25 g masła
♥ 25 g cukru
♥ 3 g soli
♥ 90 ml ciepłego mleka
♥ 90 ml wody
Misiaku z drożdży, 2 łyżek ciepłego mleka, łyżki cukru i łyżki maki zrób rozczyn. Pozostaw go na ok. 20 minut w ciepłym miejscu. W tym czasie roztop masło. Następnie ze wszystkich podanych składników wyrób w misce ciasto, przykryj je ściereczką i odstawić na ok. 30 minut.
Wyrobione ciasto wyjmij na posypaną mąką stolnicę, wyrób je dodatkowo kilka minut tak, by nie kleiło się do rąk, żeby było miękkie i elastyczne. Później podziel je na 8 równych kawałeczków, z których uformujesz kulki. Przykryj je zwilżoną ściereczką i odstaw na ok 15 minut do "napuszenia". Po tym czasie rozwałkuj każdą z kulek w kwadrat i omijając brzegi posmaruj cisto słodką pastą z fasoli azuki. Ciasto zawiń, złoż na trzy, jeszcze raz delikatnie rozwałkuj i natnij ciasto wzdłuż w dwóch miejscach. Zroluj wzdłuż, a następnie zawiń w ślimaka. Jeśli chcesz aby bułeczki nabrały innego kształtu możesz się pobawić ciastem i stworzyć coś własnego. :)
Tak przygotowane bułeczki odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podwoją one swoją objętość dwukrotnie. Gdy wyrosną, posmaruj wierzch jajkiem i piecz w rozgrzanym do 180℃ piekarniku przez 15 minut.
Po upieczeniu bułeczek, zrób sobie swoją ulubioną herbatę i skosztuj własnego wyrobu. Mam nadzieję, że będziecie szczęśliwi po wyjęciu ich z pieca, a jeszcze bardziej gdy weźmiecie pierwszego gryza. ^^
A na koniec jeszcze taki mój "żart" z lat dziecięcych.
Jeśli chcesz anpan to kup sobie pączka z marmoladą i na nim usiądź. Widzisz, jakie to proste? Płaski anpan. :DDD
ANPAN jest to słodka drożdżówka wywodząca się z Japonii, która najczęściej w środku wypełniona jest anko*. Drożdżówka wypełniona może być również shiro-an*, sezamem lub nawet jadalnymi kasztanami. Z racji tego, iż my jesteśmy w Polsce i tradycyjne składniki mogą być trudne do zdobycia, możemy również jako nadzienia użyć marmolady, dżemiku, maku. Co wam tylko przyjdzie do głowy, albo co macie w kuchni. Bułeczki są bardzo delikatne i mięciutkie i średnio słodkie. :)
*anko - słodka pasta z fasoli azuki (zwana czerwoną soją)
*shiro-an - pasa z białej fasoli
Czas, aby poznać składniki bułeczek
Pasta anko - Tsubuan (ok. 150 g)
Składniki :
♥ 50 g fasolki azuki
♥ 60 g cukru lub miodu
♥ szczypta soli
Przygotowanie :
Weź fasolkę i ją dokładnie opłucz w zimnej wodzie, a następnie wrzuć do garnka i zalej wodą tak, aby cała fasolka była przykryta i zagotuj. Gotuj przez 2 minuty, a później odcedź. Ponownie przepłucz fasolkę i włóż do garnka zalewając ją wodą, której ma być 3 razy więcej niż fasoli. Gotuj na małym ogniu przez ok. 2 godzinki, aż staną się miękkie. Oczywiście w trakcie gotowania się fasolki od czasu do czasu musisz ją zamieszać i dolewać wody, aby fasolka cały czas była przykryta. Gdy fasola będzie już miękka przecedź ją i ponownie nalej odrobinę wody do garnka i ustaw fasolę na ogniu, wsyp cukier lub nalej miodu (miód jest słodszy od cukru, dlatego gdy będziecie robić pastę w większej ilości wykorzystajcie go w mniejszych ilościach, np. zamiast 1 szklanki cukru należy zastosować od 2/3 do 3/4 szklanki miodu) i sól, mieszając rozdrabniać i rozgniatać azuki do momentu, gdy powstanie gęsta pasta z widocznymi łupinkami lub fragmentami fasolki. Na koniec odstaw do wystygnięcia.
Ciasto na bułeczki
Składniki
Składniki na ok. 8 sztuk
♥ 150 g słodkiej pasty z fasoli azuki
♥ 15 g świeżych drożdży
♥ 250 g mąki pszennej
♥ 25 g masła
♥ 25 g cukru
♥ 3 g soli
♥ 90 ml ciepłego mleka
♥ 90 ml wody
Misiaku z drożdży, 2 łyżek ciepłego mleka, łyżki cukru i łyżki maki zrób rozczyn. Pozostaw go na ok. 20 minut w ciepłym miejscu. W tym czasie roztop masło. Następnie ze wszystkich podanych składników wyrób w misce ciasto, przykryj je ściereczką i odstawić na ok. 30 minut.
Wyrobione ciasto wyjmij na posypaną mąką stolnicę, wyrób je dodatkowo kilka minut tak, by nie kleiło się do rąk, żeby było miękkie i elastyczne. Później podziel je na 8 równych kawałeczków, z których uformujesz kulki. Przykryj je zwilżoną ściereczką i odstaw na ok 15 minut do "napuszenia". Po tym czasie rozwałkuj każdą z kulek w kwadrat i omijając brzegi posmaruj cisto słodką pastą z fasoli azuki. Ciasto zawiń, złoż na trzy, jeszcze raz delikatnie rozwałkuj i natnij ciasto wzdłuż w dwóch miejscach. Zroluj wzdłuż, a następnie zawiń w ślimaka. Jeśli chcesz aby bułeczki nabrały innego kształtu możesz się pobawić ciastem i stworzyć coś własnego. :)
Tak przygotowane bułeczki odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podwoją one swoją objętość dwukrotnie. Gdy wyrosną, posmaruj wierzch jajkiem i piecz w rozgrzanym do 180℃ piekarniku przez 15 minut.
Po upieczeniu bułeczek, zrób sobie swoją ulubioną herbatę i skosztuj własnego wyrobu. Mam nadzieję, że będziecie szczęśliwi po wyjęciu ich z pieca, a jeszcze bardziej gdy weźmiecie pierwszego gryza. ^^
ITADAKIMASU~
A na koniec jeszcze taki mój "żart" z lat dziecięcych.
Jeśli chcesz anpan to kup sobie pączka z marmoladą i na nim usiądź. Widzisz, jakie to proste? Płaski anpan. :DDD