Nawigacja
Czytelnia » Pierwsze wrażenia » Gotuj z Lilą część III
Pierwsze wrażenia
Gotuj z Lilą część III
Dzisiaj o czymś co na sam widok potrafi wywołać ślinotok. :)
Witam ponownie w III części mojego cyklu o gotowaniu. Jest mi bardzo miło, że poświęcasz swój cenny czas na czytanie moich wypocin, lecz wiedz, że chcę jakoś umilić Twoje podniebienie dając Ci ten przepis. Mam nadzieję, że kiedyś go wykorzystasz (: Do dzieła!


Dzisiaj pragnę przedstawić wam taki jakby... odpowiednik lasagne. Doskonale wiecie pewnie, że lasagne to jest płatek makaronu, mielone mięso, serek ricotta, kolejny płatek makaronu, mielone mięso, serek ricotta itd. zalanej sosem pomidorowym i przykryta żółtym serem i zapiekana.
Ja akurat przedstawię wam tutaj przepis na nijaką Dorię, która jest zapiekanką zrobioną z ryżu,piersi kurczaka, sosu beszamelowego oraz pomidorowego oraz sera i tak właściwie to nie jest ona potrawą rdzenną Japonii, ale Japończycy bardzo chętnie ją gotują i przede wszystkim jedzą na pewno z wielkim smaczkiem.

Składniki potrzebne nam do przygotowania dania


♥ 300 g piersi z kurczaka
♥ około 350 g ugotowanego japońskiego ryżu, lub tego zwyczajniejszego
♥ 7 pieczarek
♥ 1 mała cebula
♥ ketchup lub sos pomidorowy - tutaj akurat ilość zależy od nas bo nie każdy lubi "czerwonego morza" z sosu :D
♥ starty żółty serek - tutaj również kierujemy się swoim rozumkiem i szykujemy sobie tyle ile chcemy
♥ sól i pieprz
♥ masło lub margaryna do wysmarowania formy do pieczenia
♥ olej do smażenia

Składniki na sos beszamelowy


♥ 1/2 bulionu w kostce
♥ 400 ml mleka
♥ 30 g masa
♥ 3 łyżki mąki


Przygotowanie


Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebule kroimy w drobna kosteczkę, następnie kroimy pieczarki na małe kawałeczki. Umytą pierś z kurczaka kroimy również na małe kawałki i doprawiamy ją solą i pieprzem. Patelnie rozgrzewamy z odrobiną oleju i podsmażamy na niej kurczaka, pieczarki i cebulkę. Wtedy gdy nasz kurczak nie będzie już surowy, stopniowo dodaj na patelnie ryż i ketchup lub sos pomidorowy. Wszyyyyyyyystko dokładnie wymieszaj. Formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i przełóż na nią gotowy farsz. Na patelni roztop 30g masła, następnie dodaj 3 łyżki maki i przy pomocy łopatki rozprowadź ją tak by Ci nie powstały grudki. Całość zalej mlekiem i na małym ogniu, cały czas mieszając, gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj do niego bulion w kostce. Gotowy sos zalej równomiernie na cały farsz. Startym zółtym serem posyp wierzch zapiekanki i zapiecz w piekarniku w temperaturze ok. 180℃ do czasu, aż ser się zarumieni.


I voila~ tak będzie wyglądał efekt naszej pracy :




Itadakimasu :)

Ankieta Przepisy

Ankieta zakończona!   

Pytanie 1. Jaki przepis chciałbyś ujrzeć w kolejnym cyklu?

Zupę    głosy: 1 [6%]
Ciasto    głosy: 4 [25%]
Makaron    głosy: 3 [19%]
Ryż    głosy: 3 [19%]
Coś innego słodkiego    głosy: 0 [0%]
Kocham Lilith <3    głosy: 5 [31%]
Oceń artykuł:
Przeczytaj więcej o:
Komentarze
Nie posiadasz zezwoleń do pisania komentarzy.
Od najstarszych Strzałka w dół Od najnowszych Strzałka w górę
1
Bardu 11 Grudnia 2013r. 20:06
Akurat jest mi po drodze z taką szamą. Zrobię i zobaczę jak to będzie po Twojemu.
Noo dobra, może ja tego robić nie będę (mam od tego ludzi, a co!).. Ale to ja będę tym, co wlewa sos chilli. ;)
0
Louvaine 4 Grudnia 2013r. 21:26
Ciastooo
0
Arbuz999 30 Listopada 2013r. 23:04
Wolę Brzoskwinie ... Ale to też jest spoko
0
Ośka 16 Listopada 2013r. 23:25
Lilith:
Doskonale wiedzie pewnie, że lasagne to jest płatek makaronu, mielone mięso, serek ricotta, kolejny płatek makaronu, mielone mięso, serek ricotta itd. zalanej sosem pomidorowym i przykryta żółtym serem i zapiekana.

To Lasagne'a nie jest płatkiem makaronu z mielonym mięsem [...]? Czas zmienić światopogląd.

Miło jak jeszcze nam tutaj wyszczególnisz ile to "dzieło" zawiera kcal. Z tego co czytam to schabowy wyjdzie taniej i będzie zawierał więcej węglowodanów. No ale to tylko moje problemy.
0
Lilith 17 Listopada 2013r. 12:55
Ale masz problemy Ośken :D
0
Ośka 27 Listopada 2013r. 0:01
ktoś musi mieć
1
Snickers 12 Listopada 2013r. 21:03
Chętnie wypróbuje przepis ^^
1
Homer 12 Listopada 2013r. 20:36
Wygląda smakowicie, trza będzie zrobić.
1
Dziabeł 12 Listopada 2013r. 19:00
wygląda trochę jak kugel xD
0
Lilith 12 Listopada 2013r. 20:26
Kugiel moja narodowa potrawa B|
0
Homer 12 Listopada 2013r. 20:35
Nawet nie wiem co to jest >.<
0
Lilith 12 Listopada 2013r. 20:36
To przeczytaj ;<
1
Homer 12 Listopada 2013r. 20:40
Tera to już wiem co to jest. :<
Nie posiadasz zezwoleń do pisania komentarzy.
Strona fanów japońskiej popkultury On-Anime 2009 - 2024
Napędzana przez autorski skrypt On-Anime 4, wykonany przez jednego z największych leni na świecie.