Witam ponownie w III części mojego cyklu o gotowaniu. Jest mi bardzo miło, że poświęcasz swój cenny czas na czytanie moich wypocin, lecz wiedz, że chcę jakoś umilić Twoje podniebienie dając Ci ten przepis. Mam nadzieję, że kiedyś go wykorzystasz (: Do dzieła!
Dzisiaj pragnę przedstawić wam taki jakby... odpowiednik lasagne. Doskonale wiecie pewnie, że lasagne to jest płatek makaronu, mielone mięso, serek ricotta, kolejny płatek makaronu, mielone mięso, serek ricotta itd. zalanej sosem pomidorowym i przykryta żółtym serem i zapiekana.
Ja akurat przedstawię wam tutaj przepis na nijaką Dorię, która jest zapiekanką zrobioną z ryżu,piersi kurczaka, sosu beszamelowego oraz pomidorowego oraz sera i tak właściwie to nie jest ona potrawą rdzenną Japonii, ale Japończycy bardzo chętnie ją gotują i przede wszystkim jedzą na pewno z wielkim smaczkiem. ☺
♥ 300 g piersi z kurczaka
♥ około 350 g ugotowanego japońskiego ryżu, lub tego zwyczajniejszego
♥ 7 pieczarek
♥ 1 mała cebula
♥ ketchup lub sos pomidorowy - tutaj akurat ilość zależy od nas bo nie każdy lubi "czerwonego morza" z sosu :D
♥ starty żółty serek - tutaj również kierujemy się swoim rozumkiem i szykujemy sobie tyle ile chcemy
♥ sól i pieprz
♥ masło lub margaryna do wysmarowania formy do pieczenia
♥ olej do smażenia
♥ 1/2 bulionu w kostce
♥ 400 ml mleka
♥ 30 g masa
♥ 3 łyżki mąki
Przygotowanie
Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebule kroimy w drobna kosteczkę, następnie kroimy pieczarki na małe kawałeczki. Umytą pierś z kurczaka kroimy również na małe kawałki i doprawiamy ją solą i pieprzem. Patelnie rozgrzewamy z odrobiną oleju i podsmażamy na niej kurczaka, pieczarki i cebulkę. Wtedy gdy nasz kurczak nie będzie już surowy, stopniowo dodaj na patelnie ryż i ketchup lub sos pomidorowy. Wszyyyyyyyystko dokładnie wymieszaj. Formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i przełóż na nią gotowy farsz. Na patelni roztop 30g masła, następnie dodaj 3 łyżki maki i przy pomocy łopatki rozprowadź ją tak by Ci nie powstały grudki. Całość zalej mlekiem i na małym ogniu, cały czas mieszając, gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj do niego bulion w kostce. Gotowy sos zalej równomiernie na cały farsz. Startym zółtym serem posyp wierzch zapiekanki i zapiecz w piekarniku w temperaturze ok. 180℃ do czasu, aż ser się zarumieni.
Dzisiaj pragnę przedstawić wam taki jakby... odpowiednik lasagne. Doskonale wiecie pewnie, że lasagne to jest płatek makaronu, mielone mięso, serek ricotta, kolejny płatek makaronu, mielone mięso, serek ricotta itd. zalanej sosem pomidorowym i przykryta żółtym serem i zapiekana.
Ja akurat przedstawię wam tutaj przepis na nijaką Dorię, która jest zapiekanką zrobioną z ryżu,piersi kurczaka, sosu beszamelowego oraz pomidorowego oraz sera i tak właściwie to nie jest ona potrawą rdzenną Japonii, ale Japończycy bardzo chętnie ją gotują i przede wszystkim jedzą na pewno z wielkim smaczkiem. ☺
Składniki potrzebne nam do przygotowania dania
♥ 300 g piersi z kurczaka
♥ około 350 g ugotowanego japońskiego ryżu, lub tego zwyczajniejszego
♥ 7 pieczarek
♥ 1 mała cebula
♥ ketchup lub sos pomidorowy - tutaj akurat ilość zależy od nas bo nie każdy lubi "czerwonego morza" z sosu :D
♥ starty żółty serek - tutaj również kierujemy się swoim rozumkiem i szykujemy sobie tyle ile chcemy
♥ sól i pieprz
♥ masło lub margaryna do wysmarowania formy do pieczenia
♥ olej do smażenia
Składniki na sos beszamelowy
♥ 1/2 bulionu w kostce
♥ 400 ml mleka
♥ 30 g masa
♥ 3 łyżki mąki
Przygotowanie
Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebule kroimy w drobna kosteczkę, następnie kroimy pieczarki na małe kawałeczki. Umytą pierś z kurczaka kroimy również na małe kawałki i doprawiamy ją solą i pieprzem. Patelnie rozgrzewamy z odrobiną oleju i podsmażamy na niej kurczaka, pieczarki i cebulkę. Wtedy gdy nasz kurczak nie będzie już surowy, stopniowo dodaj na patelnie ryż i ketchup lub sos pomidorowy. Wszyyyyyyyystko dokładnie wymieszaj. Formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i przełóż na nią gotowy farsz. Na patelni roztop 30g masła, następnie dodaj 3 łyżki maki i przy pomocy łopatki rozprowadź ją tak by Ci nie powstały grudki. Całość zalej mlekiem i na małym ogniu, cały czas mieszając, gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj do niego bulion w kostce. Gotowy sos zalej równomiernie na cały farsz. Startym zółtym serem posyp wierzch zapiekanki i zapiecz w piekarniku w temperaturze ok. 180℃ do czasu, aż ser się zarumieni.
I voila~ tak będzie wyglądał efekt naszej pracy :
Itadakimasu :)
Ankieta Przepisy
Ankieta zakończona!
Pytanie 1. Jaki przepis chciałbyś ujrzeć w kolejnym cyklu?
Zupę głosy: 1 [6%]
Ciasto głosy: 4 [25%]
Makaron głosy: 3 [19%]
Ryż głosy: 3 [19%]
Coś innego słodkiego głosy: 0 [0%]
Kocham Lilith <3 głosy: 5 [31%]