Pamiętacie Skarby ankietę w poprzednim artykule? No więc właśnie. Z waszego głosowania wynikło, że mnie kochacie. :) Jest mi baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo, ale to baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo miło. No. Wracając do ankiety. Na 2 miejscu w głosowaniu zajęła kategoria "Ciasto". Więc będzie ciasto.
Dzisiaj pragnę wam przedstawić ciasto, które pewnie jedliście od dziecka. Lecz ten przepis będzie troszkę inaczej wyglądał i inaczej smakował. Mianowicie chodzi mi tutaj o ciasto zwane makowcem, a moim zadaniem tutaj jest przedstawianie kuchni azjatyckiej, a zwłaszcza Japońskiej.
Ciasto japońskie, które wam przedstawię nie zawiera w sobie ciasta. Jest tylko mak i jabłka. Może jest to szaleństwo ale w Japonii to ciasto jest niesamowitym rarytasem. W moim domu było robione już kilka razy i znikał w trymiga. Zwłaszcza smakował mojemu tacie, który byłby w stanie zjeść pół blachy, ale to jest facet i lubi chyba wszystko. xD
Dzisiaj pragnę wam przedstawić ciasto, które pewnie jedliście od dziecka. Lecz ten przepis będzie troszkę inaczej wyglądał i inaczej smakował. Mianowicie chodzi mi tutaj o ciasto zwane makowcem, a moim zadaniem tutaj jest przedstawianie kuchni azjatyckiej, a zwłaszcza Japońskiej.
Ciasto japońskie, które wam przedstawię nie zawiera w sobie ciasta. Jest tylko mak i jabłka. Może jest to szaleństwo ale w Japonii to ciasto jest niesamowitym rarytasem. W moim domu było robione już kilka razy i znikał w trymiga. Zwłaszcza smakował mojemu tacie, który byłby w stanie zjeść pół blachy, ale to jest facet i lubi chyba wszystko. xD
Zerknijmy zatem na składniki ciasta.
Ciasto :
♥ 50 dkg zmielonego maku
♥ 1,5 szklanki mleka
♥ 1 łyżka cukru waniliowego
♥ 5-6 dużych jabłek
♥ 9 łyżek kaszy manny
♥ 8 jajek
♥ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
♥ 100 g miękkiego masła (pół kostki)
♥ 1,5 szklanki cukru
♥ starta skórka z 1 cytryny
♥ kilka kropel aromatu migdałowego
*♥ dodatkowo możecie dodać również rodzynki, orzechy,
Polewa :
♥ 6 łyżek gorzkiego kakao
♥ 1/2 szklanki cukru
♥ 100 g masła (pół kostki)
♥ 4 łyżki gęstej śmietany
♥ 2-3 łyżki wody
*♥ dodatkowo możecie dodać na wierzch wiórki kokosowe lub płatki migdałów
Przygotowanie :
Najpierw podgrzej sobie mleko z cukrem lub cukrem waniliowym. Gorącym mleczkiem, zalewamy mak (w dużej misce) i odstawiamy do napęcznienia na ok. 20 minut. Obieramy jabłka i trzemy na tarce. Odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do maku. Mieszamy. Bierzemy jajka i oddzielamy białka od żółtek. W drugiej misce ucieramy masło dodając stopniowo cukier i po jednym żółtku, aż do wykończenia składników. Następnie dodajemy masę żółtkową do maku i mieszamy. Wsypujemy do maku kaszę mannę, proszek do pieczenia oraz dodajemy startą skórkę z cytryny i wlewamy kilka kropel aromatu migdałowego. Jeśli lubisz to możesz dodać też orzechy lub rodzynki. Ponownie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajesz połowę białek do masy makowej i delikatnie mieszamy łyżką. Gdy masa będzie jednorodna dodaj kolejną porcję białek i mieszaj. Ciasto wylewamy na prostokątną blachę do pieczenia lub dużą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 45-55 minut.
Gdy ciasto będzie się piekło możesz przygotować sobie polewę w garnuszku. Rozpuść masło, śmietanę, wodę, kakao i cukier. Energicznie mieszaj, aż składniki się połączą. Gotową polewę rozprowadź na wierzchu upieczonego ciasta. Posyp potem wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi i odstaw do ostygnięcia. Później możesz już się delektować swoim ciastem przy filiżance gorącej kawy lub herbaty. :)
Życzę smacznego~ :3