Nawigacja
Czytelnia » Pierwsze wrażenia » Gotuj z Lilą część IV
Pierwsze wrażenia
Gotuj z Lilą część IV
Czerwone maki na Monte Cassino... zapraszam serdecznie :D
Pamiętacie Skarby ankietę w poprzednim artykule? No więc właśnie. Z waszego głosowania wynikło, że mnie kochacie. :) Jest mi baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo, ale to baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo miło. No. Wracając do ankiety. Na 2 miejscu w głosowaniu zajęła kategoria "Ciasto". Więc będzie ciasto.
Dzisiaj pragnę wam przedstawić ciasto, które pewnie jedliście od dziecka. Lecz ten przepis będzie troszkę inaczej wyglądał i inaczej smakował. Mianowicie chodzi mi tutaj o ciasto zwane makowcem, a moim zadaniem tutaj jest przedstawianie kuchni azjatyckiej, a zwłaszcza Japońskiej.

Ciasto japońskie, które wam przedstawię nie zawiera w sobie ciasta. Jest tylko mak i jabłka. Może jest to szaleństwo ale w Japonii to ciasto jest niesamowitym rarytasem. W moim domu było robione już kilka razy i znikał w trymiga. Zwłaszcza smakował mojemu tacie, który byłby w stanie zjeść pół blachy, ale to jest facet i lubi chyba wszystko. xD


Zerknijmy zatem na składniki ciasta.

Ciasto :

♥ 50 dkg zmielonego maku
♥ 1,5 szklanki mleka
♥ 1 łyżka cukru waniliowego
♥ 5-6 dużych jabłek
♥ 9 łyżek kaszy manny
♥ 8 jajek
♥ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
♥ 100 g miękkiego masła (pół kostki)
♥ 1,5 szklanki cukru
♥ starta skórka z 1 cytryny
♥ kilka kropel aromatu migdałowego
*♥ dodatkowo możecie dodać również rodzynki, orzechy,

Polewa :

♥ 6 łyżek gorzkiego kakao
♥ 1/2 szklanki cukru
♥ 100 g masła (pół kostki)
♥ 4 łyżki gęstej śmietany
♥ 2-3 łyżki wody
*♥ dodatkowo możecie dodać na wierzch wiórki kokosowe lub płatki migdałów


Przygotowanie :

Najpierw podgrzej sobie mleko z cukrem lub cukrem waniliowym. Gorącym mleczkiem, zalewamy mak (w dużej misce) i odstawiamy do napęcznienia na ok. 20 minut. Obieramy jabłka i trzemy na tarce. Odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do maku. Mieszamy. Bierzemy jajka i oddzielamy białka od żółtek. W drugiej misce ucieramy masło dodając stopniowo cukier i po jednym żółtku, aż do wykończenia składników. Następnie dodajemy masę żółtkową do maku i mieszamy. Wsypujemy do maku kaszę mannę, proszek do pieczenia oraz dodajemy startą skórkę z cytryny i wlewamy kilka kropel aromatu migdałowego. Jeśli lubisz to możesz dodać też orzechy lub rodzynki. Ponownie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajesz połowę białek do masy makowej i delikatnie mieszamy łyżką. Gdy masa będzie jednorodna dodaj kolejną porcję białek i mieszaj. Ciasto wylewamy na prostokątną blachę do pieczenia lub dużą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 45-55 minut.

Gdy ciasto będzie się piekło możesz przygotować sobie polewę w garnuszku. Rozpuść masło, śmietanę, wodę, kakao i cukier. Energicznie mieszaj, aż składniki się połączą. Gotową polewę rozprowadź na wierzchu upieczonego ciasta. Posyp potem wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi i odstaw do ostygnięcia. Później możesz już się delektować swoim ciastem przy filiżance gorącej kawy lub herbaty. :)



Życzę smacznego~ :3
Oceń artykuł:
Przeczytaj więcej o:
Komentarze
Nie posiadasz zezwoleń do pisania komentarzy.
Od najstarszych Strzałka w dół Od najnowszych Strzałka w górę
0
Chiyo-san 22 Lutego 2014r. 15:36
Wygląda cudnie. Trzeba spróbować! :D
Ekh... Ojcowie już tacy są, mój zjadł pełny talerz teriyaki!
1
Bardu 2 Stycznia 2014r. 17:08
Ale bomba węglowa! Wygląda mega smacznie.
2
Snickers 31 Grudnia 2013r. 21:19
Nigdy nie robiłem ciasta ale można spróbować : D
Wygląda smacznie tylko ciekawe jak będzie wyglądać moje xD
0
Ośka 29 Grudnia 2013r. 22:42
nie lepiej nazywać cały art np.. Gotuj z lila: schabowe z ziemniakami(ja wcale nie mówie jaki ma być następny przepis) zamiast tych częśći? :D co do ciasta nie jadam ciast nie ocenie :>
1
Lilith 30 Grudnia 2013r. 1:51
jakbym spoilerowała przepis, to mógłby Cię nie zainteresować i byś go olał i miałabym małą oglądalność posta. xD
0
Tajga_Mizugi 31 Grudnia 2013r. 19:00
marketing ^^
0
Lilith 31 Grudnia 2013r. 19:39
Wiadomo. O biznes trzeba dbać. :D
0
Katori 29 Grudnia 2013r. 20:14
Całkiem prosto wytłumaczone, ciasto wygląda apetycznie i skład w miarę (chociaż ja sobie nie mogę pozwolić, już po świętach). No i wszystko co z makiem jest zazwyczaj dobre, przynajmniej dla mnie.
1
Dziabeł 29 Grudnia 2013r. 22:07
mniam <3 czy ciasto bez ciasta ma mniej kalorii niż ciasto z ciastem? xD
1
Lilith 29 Grudnia 2013r. 22:35
Sądzę, że tak. xD
0
Katori 30 Grudnia 2013r. 9:44
No raczej tak. Te z kremem mają najwięcej.
Nie posiadasz zezwoleń do pisania komentarzy.
Strona fanów japońskiej popkultury On-Anime 2009 - 2024
Napędzana przez autorski skrypt On-Anime 4, wykonany przez jednego z największych leni na świecie.