Zbliża się okres wakacji. Momenty uderzającego w nas gorąca, duszności, lenistwa. Nasz organizm nie domaga się tłustego jedzenia jak w porze zimowej. Postawmy na coś lekkiego, pożywnego i zdrowego :) Wszelakie sałatki zawierają dużo witamin, możemy dodać do nich cokolwiek chcemy i lubimy, a przede wszystkim przygotowanie zajmie nam nie więcej niż 10 minut
.Przedstawię wam przepis na japońską sałatkę z białej rzodkiewki, kiełków z sosem śmietanowo-cytrynowym.
Potrzebne Ci będą:
♥ sól
♥ oliwa 45 ml
♥ sos sojowy
♥ śmietana kwaśna 45 ml
♥ rzodkiew biała 220 g
♥ pieprz
♥ cytryna 160 g
♥ kiełki rzodkiewki 45 g
♥ musztarda Dijon 20 g
Przygotowanie :
Rzodkiewkę obierz i pokrój obieraczką do warzyw na szerokie wstążki. Przełóż do miski i wymieszaj z kiełkami rzodkiewki. Polej sosem sojowym. Aby stworzyć sos śmietanowo-cytrynowy, musisz przekroić cytrynę na pół. Następnie połówki przypiecz na patelni grillowej przez około 5 minut, po czym wyciśnij z nich soczek i dokładnie wymieszaj z kwaśną śmietaną i musztardą Dijon. Sałatkę dopraw do smaku i włóż do lodówki na godzinkę by wszystko się ze sobą przegryzło. Następnie przygotowaną sałatkę zjedz ze smakiem :)
Do sałatki możesz ugotować sobie brązowy ryż bądź upiec bagietkę lub bułkę. (: