Makaron soba z wieprzowiną i warzywami
składniki na 2 porcje:
♥ 1/4 szklanki nasion sezamu
♥ 150g suszonego makaronu soba
♥ 2 łyżki sosu sojowego
♥ 1 rozgnieciony ząbek czosnku
♥ 3 łyżeczki ciemnego oleju sezamowego
♥ 3 szczypiorki
♥ 200g brokuła
♥ 1 marchewka
♥ 10 pomidorków cherry
♥ pół puszki kukurydzy
♥ kapusta pekińska
♥ 3 grube plastry wieprzowiny
♥ 1/4 szklanki nasion sezamu
♥ 150g suszonego makaronu soba
♥ 2 łyżki sosu sojowego
♥ 1 rozgnieciony ząbek czosnku
♥ 3 łyżeczki ciemnego oleju sezamowego
♥ 3 szczypiorki
♥ 200g brokuła
♥ 1 marchewka
♥ 10 pomidorków cherry
♥ pół puszki kukurydzy
♥ kapusta pekińska
♥ 3 grube plastry wieprzowiny
Przygotowanie:
Rozgrzej patelnię wlewając uprzednio na nią 2 łyżeczki oleju sezamowego, a gdy się rozgrzeje usmaż pokrojoną wieprzowinę w dużą kostkę i smaż na wolnym ogniu. W drugim garnku zagotuj wodę i wrzuć pokrojonego na kawałki brokuła – gotuj bez soli 2 minuty. Odcedź i przelej zimną wodą. Do zarumienionej wieprzowiny dodaj wcześniej posiekany szczypiorek(na drobną kostkę), pomidorki cherry(na ćwiartki), paseczki marchewki, czosnek i kukurydzę. Smaż wszystko razem przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Wstaw wodę na makaron i ugotuj go według zaleceń producenta. Do patelni dosyp sezam i podlej wszystko dwiema łyżkami sosu sojowego i przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu. Gdy makaron będzie al dente odcedź go i przehartuj zimną wodą ponownie odcedzając. Patelnię z warzywami i wieprzowiną zestaw i odchyl pokrywkę by wszystko odparowało i dosyp poszatkowane 10 liści kapusty pekińskiej.
Odcedzony makaron rozdziel na porcję i dodaj do niego wieprzowinę z warzywami. Tak przygotowane danie jest już zdatne do spożycia.
Itadakimasu~