Jak spożywać sake?
Na prośbę użytkowników on- anime zamieszczam artykuł o spożywaniu sake, które to jest bardzo ważną częścią japońskiej kultury oraz bardzo często pojawia się w tamtejszej mandze i animacji. Sposobem jego spożywania rządzą tam jednak pewne określone zasady, które zamierzam tu opisać.
Co to jest sake.
Sake jest tradycyjnym japońskim trunkiem otrzymywanym ze sfermentowanego ryżu. Nie jest on zaliczany do grupy napojów, które zawierają wysoki procent alkoholu, chociaż zawiera go znacznie więcej niż większość rodzajów wina czy piwa. Ciekawostką jest tutaj to, że w języku japońskim terminem sake można określić dowolny napój alkoholowy. Najczęściej nie ma ono żadnej barwy.
Sposób podania.
Sake powinno być podane w temperaturze pokojowej, w zależności od aktualnej pory roku. To bardzo ważne, ponieważ od temperatury podania, zależy również smak. W lokalach gastronomicznych tradycyjnie sake podaje się na ciepło.
Tradycyjnie sake podawane jest w ceramicznych lub porcelanowych butelkach nazywanych "tokkuri", a rozlewa się ją do niewielkich ceramicznych naczynek nazywanych "ochoko" (jest to niewielki ceramiczny kubeczek) albo "sakazuki" (małe płaskie naczynko). Jeżeli uważasz, że podawane przez ciebie sake jest zbyt zimne i chcesz je podgrzać, po prostu włóż na chwilę porcelanową buteleczkę do naczynia z gorącą wodą.
Trzeba tutaj jednak uważać na sytuacje formalne. Przed napełnieniem kubeczka przez osobę o niższej randze należy samodzielnie owinąć go za pomocą jednej dłoni, a następnie delikatnie ułożyć go na drugiej. W przypadku, gdy obsługiwana osoba jest niższa rangą kubeczek przytrzymywany jest za pomocą tylko jednej dłoni. W żadnym przypadku nie może on znajdować się gdzieś indziej.
Zasady kulturalnego spożycia.
Jeżeli nie pijesz swojej porcji sake w samotności (co w Japonii uważane jest za zachowanie w wyjątkowo złym guście) wskazane jest, żeby twoja porcja została ci podana przez inną osobę spośród pozostałych uczestników tej konsumpcji. Jednakże ty, w przypadku, gdy nie może tego uczynić żadna inna osoba, za okazaną ci uprzejmość masz obowiązek zrewanżować się tym samym. Zapamiętaj więc: nikt nie powinien nalewać sobie sake samodzielnie!
Podczas napełniania kubeczka sake należy w geście uprzejmości delikatnie wysunąć go do przodu w kierunku osoby, która ma go napełnić. Kubeczek należy również delikatnie wysunąć do przodu wtedy, gdy zamierza się poprosić o jego ponowne napełnienie. Oczywiście i w tej sytuacji nie należy zapominać o odwdzięczeniu się towarzyszom. Dodatkowo należy zawsze czuwać nad tym, żeby naczynie osoby towarzyszącej nigdy nie było puste, gdyż byłoby to uznane za bardzo nieuprzejme. Zapamiętaj (tylko wtedy, gdy zamierzasz pozostać w odpowiednim stanie): nigdy nie opróżniaj swojego naczynia całkowicie!
Zwyczajowym toastem wygłaszanym przy spożywaniu tego tradycyjnego trunku jest "Kampai!". Po jego wygłoszeniu delikatnie dotyka się kubeczków osób towarzyszących. Dodatkowo trzeba tutaj pamiętać o tym, że społeczeństwo japońskie jest bardzo hierarchiczne, więc gdy twój kubeczek spotyka się z kubeczkiem osoby wyższej rangą, powinien znajdować się delikatnie poniżej niego. Przed wypiciem należy najpierw przytrzymać napełnione sake naczynko blisko twarzy, a następnie delektować się przez chwilę jej zapachem. Następnie należy zaczerpnąć mały łyk, a przed połknięciem należy pozwolić przez chwilę rozpłynąć jej się w ustach. Zapamiętaj: sake należy pić powoli!
Dziękuję za uwagę. ^^
Na prośbę użytkowników on- anime zamieszczam artykuł o spożywaniu sake, które to jest bardzo ważną częścią japońskiej kultury oraz bardzo często pojawia się w tamtejszej mandze i animacji. Sposobem jego spożywania rządzą tam jednak pewne określone zasady, które zamierzam tu opisać.
Co to jest sake.
Sake jest tradycyjnym japońskim trunkiem otrzymywanym ze sfermentowanego ryżu. Nie jest on zaliczany do grupy napojów, które zawierają wysoki procent alkoholu, chociaż zawiera go znacznie więcej niż większość rodzajów wina czy piwa. Ciekawostką jest tutaj to, że w języku japońskim terminem sake można określić dowolny napój alkoholowy. Najczęściej nie ma ono żadnej barwy.
Sposób podania.
Sake powinno być podane w temperaturze pokojowej, w zależności od aktualnej pory roku. To bardzo ważne, ponieważ od temperatury podania, zależy również smak. W lokalach gastronomicznych tradycyjnie sake podaje się na ciepło.
Tradycyjnie sake podawane jest w ceramicznych lub porcelanowych butelkach nazywanych "tokkuri", a rozlewa się ją do niewielkich ceramicznych naczynek nazywanych "ochoko" (jest to niewielki ceramiczny kubeczek) albo "sakazuki" (małe płaskie naczynko). Jeżeli uważasz, że podawane przez ciebie sake jest zbyt zimne i chcesz je podgrzać, po prostu włóż na chwilę porcelanową buteleczkę do naczynia z gorącą wodą.
Trzeba tutaj jednak uważać na sytuacje formalne. Przed napełnieniem kubeczka przez osobę o niższej randze należy samodzielnie owinąć go za pomocą jednej dłoni, a następnie delikatnie ułożyć go na drugiej. W przypadku, gdy obsługiwana osoba jest niższa rangą kubeczek przytrzymywany jest za pomocą tylko jednej dłoni. W żadnym przypadku nie może on znajdować się gdzieś indziej.
Zasady kulturalnego spożycia.
Jeżeli nie pijesz swojej porcji sake w samotności (co w Japonii uważane jest za zachowanie w wyjątkowo złym guście) wskazane jest, żeby twoja porcja została ci podana przez inną osobę spośród pozostałych uczestników tej konsumpcji. Jednakże ty, w przypadku, gdy nie może tego uczynić żadna inna osoba, za okazaną ci uprzejmość masz obowiązek zrewanżować się tym samym. Zapamiętaj więc: nikt nie powinien nalewać sobie sake samodzielnie!
Podczas napełniania kubeczka sake należy w geście uprzejmości delikatnie wysunąć go do przodu w kierunku osoby, która ma go napełnić. Kubeczek należy również delikatnie wysunąć do przodu wtedy, gdy zamierza się poprosić o jego ponowne napełnienie. Oczywiście i w tej sytuacji nie należy zapominać o odwdzięczeniu się towarzyszom. Dodatkowo należy zawsze czuwać nad tym, żeby naczynie osoby towarzyszącej nigdy nie było puste, gdyż byłoby to uznane za bardzo nieuprzejme. Zapamiętaj (tylko wtedy, gdy zamierzasz pozostać w odpowiednim stanie): nigdy nie opróżniaj swojego naczynia całkowicie!
Zwyczajowym toastem wygłaszanym przy spożywaniu tego tradycyjnego trunku jest "Kampai!". Po jego wygłoszeniu delikatnie dotyka się kubeczków osób towarzyszących. Dodatkowo trzeba tutaj pamiętać o tym, że społeczeństwo japońskie jest bardzo hierarchiczne, więc gdy twój kubeczek spotyka się z kubeczkiem osoby wyższej rangą, powinien znajdować się delikatnie poniżej niego. Przed wypiciem należy najpierw przytrzymać napełnione sake naczynko blisko twarzy, a następnie delektować się przez chwilę jej zapachem. Następnie należy zaczerpnąć mały łyk, a przed połknięciem należy pozwolić przez chwilę rozpłynąć jej się w ustach. Zapamiętaj: sake należy pić powoli!
Dziękuję za uwagę. ^^