Pewnego zimowego dnia podczas zakupów trafiłam na kilka fajnych składników, których od dawna chciałam spróbować. Było to m.in mleczko kokosowe, pasty curry - zielona i czerwona. Bez chwili namysłu kupiłam owe produkty i długo zastanawiałam się jak mogłabym to sklecić. Jako, że moja siostra przyjechała do mojego rodzinnego domu w odwiedziny, postanowiłam jej coś ugotować w ramach niespodzianki, które bardzo lubi. Moje eksperymenty w kuchni zawsze się bronią, więc wiedziałam, że i tym razem mi się uda. Wpadłam na to aby zrobić zupę właśnie z tych produktów, które kupiłam kiedyś tam i leżały nietknięte na mojej półce. Moja siostra jest strasznie wybrednym człowiekiem i niejadkiem, więc zawsze pilnuję się i konstruuję przepisy tak by ją do czegoś zachęcić, a także zaskoczyć i zobaczyć jak wreszcie zapycha konkretnie swe ryło.
Składniki na zupę:
*1 litr wywaru warzywnego
*1 puszka mleka kokosowego
*1 słoiczek zielonej pasty curry
*paczka makaronu ryżowego
*por
*papryka (fajnie wygląda papryka w dwóch kolorach)
*chilli
*sól
*pieprz
*szczypiorek
*cebula
*czarny sezam
*mała kostka masła
Ugotuj zaleconą przeze mnie ilość wywaru warzywnego i w momencie jego gotowania pokrój paprykę w średniej grubości paski i przetnij je jeszcze na pół, cebulę pokrój w piórka, połowę pora i chilli w krążki. Pokrojone warzywa podduś na kostce masła pod przykryciem. Gdy warzywa będą odpowiednio miękkie, wrzuć je do wywaru i gotuj razem z nim na małym ogniu przez 20 minut i posyp odrobiną soli i pieprzu. Do ciepłego wywaru dodaj pół puszki mleka kokosowego i wymieszaj by nie było grudek. Pogotuj trochę powstały biały wywar na większym ogniu i dodaj trzy łyżeczki zielonej pasty curry i wymieszaj. Po chwili gdy wszystkie składniki się ze sobą zaprzyjaźnią wypróbuj na ostrość Twojej zupy. Jeśli jest za ostra - dodaj odrobinę mleka kokosowego, jeśli za słodka - możesz dodać jeszcze pasty curry, ew. ostrej papryki w proszku bądź wasabi. W momencie pyrkolenia się zupki, ugotuj makaron ryżowy według zaleceń producenta. Makaron po ugotowaniu odcedź i rozdziel na miseczki. Na makaron posyp posiekany szczypiorek i kilka krążków chilli i zalej ciepłą zupą tak, aby nie było widać makaronu. Na wierzch posyp odrobiną czarnego sezamu.
Życzę smacznego. ☻
*zdjęcia jak i przepis są autorskie