Witaj!
Onigiri jest jednym z najpopularniejszych japońskich posiłków przygotowywanych w różnym stylu. Najczęściej formuje się je w kształt trójkątny oraz w niewielkie kuleczki i jak przyrządzić taką potrawę zamierzam opisać w tym artykule. W ostatnich latach potrawa ta stała się dużo bardziej popularna poza Japonią. Jest to posiłek dość prosty w przygotowaniu w większej ilości. W większości składa się on z ryżu, zaczynajmy więc.
Potrzebne składniki:
Najlepiej krótkoziarnisty ryż japoński (opcjonalnie włoski) - może być taki do sushi
Nori (jadalne wodorosty, na przykład algi morskie do sushi)
Sól
Ziarna sezamu (dodatkowo)
Tuńczyk, majonez, warzywa, łosoś, tofu (dodatkowo na nadzienie)
> Na początek należy przygotować ryż. Najlepiej, żeby był to krótkoziarnisty ryż w japońskim stylu (może być taki do sushi), ponieważ taki dobrze ze sobą się skleja. Może być taki do przygotowywania sushi. Jeżeli nie jesteś w stanie takiego dostać, możesz zastosować również krótkoziarnisty ryż włoski.
Przed rozpoczęciem jego gotowania ryż należy nasączyć wodą oraz opłukać. W tym cel u najlepiej jest wsypać go do miski, do której należy dolać później świeżej wody. Po 25 - 30 minutach odcedzamy ryż za pomocą sitka lub durszlaka. W pewnym momencie tego okresu możemy zacząć gotować wodę na średnim ogniu. W tym celu wlewamy:
* około jednego litra wody na szklankę ryżu brązowego
* około 1 i 1/4 szklanki wody na szklankę w przypadku krótkoziarnistego ryżu białego
do rondla, który nakrywamy pokrywką. Gdy zauważymy, że temperatura wody znacznie przekracza średnią zdejmujemy pokrywkę i wsypujemy do rondla ryż. Gdy temperatura wody będzie już bardzo wysoka zmieniamy ogień na delikatniejszy oraz nakrywamy rondel pokrywką. Biały ryż gotujemy przez mniej więcej 15 - 20 minut, natomiast ryż brązowy przez około pół godziny. Po zakończeniu gotowania najlepiej jest pozwolić ryżowi przez parę minut się ochłodzić.
> Może to być dobry czas na przygotowanie nadzienia, chociaż nie jest ono elementem koniecznym onigiri oraz bardzo często w ogóle w nim nie występuje.
Może być to na przykład tofu, tuńczyk zmieszany z majonezem w misce z domieszką drobno posiekanych warzyw (marchewki, cebuli), a także inne odmiany ryb na przykład łosoś.
> Kolejnym krokiem będzie uformowanie kształtu naszej potrawy. Jeżeli ryż w dalszym ciągu wydaje się być gorący, przy jego formowaniu można posłużyć się folią spożywczą. Przed rozpoczęciem tego etapu najlepiej jest posypać dłonie niewielką ilością soli lub zamoczyć je wcześniej w wymieszanej z solą wodzie (żeby zapobiec zbytniemu przyklejaniu się ryżu do powierzchni dłoni). Tradycyjnie formuje się przygotowany wcześniej ryż w niewielkie kuleczki lub trójkąt. Przygotowujemy więc takie kuleczki lub trójkąt o średnicy/ szerokości 7-10 centymetrów. Ważne jest tutaj wypracowanie sobie odpowiedniej siły nacisku palców i dłoni na ryż tak, żeby dobrze skleił się on ze sobą i nie stał się zbyt rozmiękły. Jeżeli jednak wolisz, możesz użyć w tym celu odpowiedniego kształtu foremek.
> Jeżeli planujesz dodać do takiego tworu dodatkową zawartość zrób w uformowanym wcześniej onigiri głęboką jednostronną dziurę za pomocą palca, a następnie wypełnij je nadzieniem. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością. Otwór taki należy później zalepić poprzez nasunięcie na niego warstwy ryżu. Trzeba przy tym uważać, żeby zrobić to z odpowiednią siłą, ażeby wypełnienie nie wysypało się później na przykład podczas jedzenia.
> Najpopularniejsze rodzaje onigiri pokryte są częściowo (lub nawet w całości za pomocą) nori (różnego rodzaju wodorostów). pomaga ono w utrzymaniu onigiri w całości, a także pozwala na jedzenie onigiri bez bezpośredniego kontaktu rąk z ryżem. Nori jest bardzo cienkie, można więc pociąć je za pomocą noża lub nożyczek na wygodne paski istnieje wiele sposobów, za pomocą których owija się je wokół onigiri. Ja jednak proponuje na początek zacząć od klasycznego paska nori umieszczonego na samym jego spodzie, który zapewnia jednoczesnie dobry uchwyt przy jedzeniu. W przypadku tej potrawy bardzo wiele zależy od przygotowującej je osoby, więc rób w tym przypadku jak uważasz. :) Owalne lub okrągłe onigiri najczęściej owija się paskami nori dookoła. W wielu sklepach spotyka się również onigiri w ksztalcie najpopularniejszych postaci z japońskich animacji.
> Po zakończeniu dobrze jest skorzystać z przygotowanych wcześniej ziaren sezamu, którymi w niewielkiej ilości należy posypać przygotowane wcześniej onigiri w celu nadania mu bardziej charakterystycznego smaku. Mogą one wcześniej zostać zmieszane z niewielką ilością soli. Jest to bardzo powszechne w japońskiej kuchni. Jeżeli nie zamierzasz ich używasz, posól tylko delikatnie po powierzchni każde z wykonanych onigiri.
Tak przygotowane onigiri umieść na talerzu, tacce lub w pudełku śniadaniowym. I... smacznego!